Bolu

Hayýr Ýþleri Yapma Vakfý

Vakýf Nedir?



  

VAKIF NEDÝR ?


Ýnsanýn yaradýlýþýnda var olan yardýmlaþma duygu ve düþüncesi insanlýðýn tarihi ile yaþýttýr. Her toplum yardýmlaþma hususunda kendi yaþadýðý zamanýn sosyal yapýsýna göre bazý faaliyetlerde bulunmuþtur. Yardýmlaþmanýn teþkilatlandýrýlmýþ en ideal þeklini ise vakýf olarak görmekteyiz.

Arapça bir kelime olan VAKIF sözlükte yer aldýðý þekliyle durma, durdurma, hareketten alýkoyma, hapsetme ve dinlendirme manalarýna gelir. Çoðulu Evkaf’dýr

Terim olarak bir malý veya mülkü satýlmamak kaydý ile ve bazý özel þartlar çerçevesinde bir hayýr iþine tahsis etmek olduðu bilinen vakýf bugünkü anlamda þöyle tanýmlanabilir.

Vakýf; kiþinin taþýnýr veya taþýnmaz mallarýnýn hiçbir dýþ tesir altýnda kalmaksýzýn sýrf kendi rýza ve isteði ile þahsi mülkiyetinden çýkarýp hayýr ve hasenat gayesi ile yine kendisi tarafýndan belirtilen þart ve hizmetlerin yerine getirilmesi için ebedi olarak tahsis etmesidir. Bu durumda vakýf kuran kiþi ile vakýf (Vakfeden) kiþi arasýnda vakfýn hangi þartlara göre yürütüleceðini belirten yazýlý belgelere de VAKFÝYE denilmektedir.

Vakfiyeler, mahkemelerde Hakimler ve þahitler huzurunda tanzim edilen belgeler olmalarýndan dolayý tarihi kýymeti haiz güvenilir belgelerdir. Sadece vakýf hizmetlerinin nasýl yapýlmasý gerektiðini deðil, ayný zamanda; hukuki, tarihi, coðrafi, toplumsal, iktisadi, dini vb. yönlerden kültürümüzü yansýtan bilgiler açýsýndan da çok önemli bir hazinedir.
 

Vakýflarýn toplumsal yaþamýmýzdaki hizmetleri:

1. Dini hizmetler                                             7. Sanat ve kültür hizmetleri. 
2. Saðlýk hizmetleri                                        8.Para yardýmý                                     
                         
3.Eðitim ve öðretim hizmetleri                       9. Milli savunma hizmetleri
 
4.Aþevi hizmetleri                                        10. Ýktisadi hizmetler.
 
5.Sosyal hizmetler                                       11. Ulaþtýrma hizmeti
 
6.Huzurevi  hizmetleri                                 12. Spor hizmetleri
  

Ýnsanlardaki yardým duygusunu geliþtirmek, dayanýþmanýn önemini anlatmak ve insanlarýn gönül zenginliðine ulaþmasýna yardýmcý olmak amacý ile 1985 yýlýndan beri  3 – 9 Aralýk tarihleri arasýnda “Vakýf Haftasý” kutlanmaktadýr.