Bolu

Hayýr Ýþleri Yapma Vakfý

ARÞÝVÝMÝZDEN




Baþkan Ahmet Çatladýoðlu bir tesisimizin açýlýþýnda. Konuþmacý dönemin Belediye Baþkaný Muzaffer IÞIN.


Aslahattin Camii yapýlýþ aþamasýnda


Bolu Hayýr Ýþleri Yapma Vakfý kurulduktan sonra yaptýðý ilk Genel Kurulda, Baþkan Ahmet ÇATLADIOОLU,  yaptýðý konuþmada Vakfýn kuruluþ aþamasýný ve amaçlarýný anlattý.


Hasan BÜLBÜL'ün, Vakfýn kuruluþu ile ilgili olarak mahalli bir gazetede yazdýðý köþe yazýsý


Ahmet Çatladýoðlu, tesislerimizden birinin temeline harç atýyor.


Ýlk yýllardaki genel kurul toplantýsýndan bir görüntü(Soldan saða; Ahmet Çatladýoðlu, Hasan Bülbül, Mehmet Kain, Hasan Durukan, Ýbrahim Kaygusuz, Kamil Yelki, Ýsmail Zorlu, Rifat Dereli, Müftülük temsilcisi. Ayaktakiler; Ekrem Çatladýoðlu, Ýsmail Çatladýoðlu.)


Geçmiþ yýllardaki Genel kurul toplantýlarýndan bir bölüm.(Soldan saða; Nazým Özmen, Þevket Sadýk Çatladý, Yener Bandakçýoðlu, Müftülük temsilcisi, Ahmet Çatladýoðlu, Kamil Yelki.)


Ahmet Çatladýoðlu Vakýf toplantýsýnda konuþma yaparken.


Vakfýmýz, Cumhuriyet Bayramý geçit törenindeki korteje katýlarak Ulusumuzun bayramýný kutlamaktadýr


Genel Kurul Divan Baþkan ve üyeleri


Genel Kurul üyelerimiz toplantýda


Yönetim Kurulu üyeleri toplantýda (Soldan saða; Turgut Kalaycýoðlu, Þevket Sadýk Çatladý, Þemsettin Koca, Nazým Özmen, Mehmet Kain, Kamil Yelki)


Büyük bir insaný daha yitirdik.

       Zamaný durdurmak mümkün deðil, tüm üzüntülere raðmen iþte yine hayat  devam ediyor. Herkes günlük yaþamýna döndü, dönmek zorunda. Zira tabiat kanunu bunu zorunlu kýlmaktadýr.

       Þehrimiz, yetiþtirdiði ve yerinin doldurulmasý mümkün olmayan, daha birçok  eser kazandýrabilecek enerji ve istek dolu nadide insanlardan birini zamansýz kaybetmenin üzüntüsü ve matemi içinde.

       Onu yakýndan tanýyanlar anýlarýyla, tanýmayanlar duyduklarýyla ve eserleriyle, aile efradý da  ulaþtýrdýðý  yol ve yerde rahmetle anacaktýr, anacaðýz.  

       Evet, katýldýðý umre ziyareti sýrasýnda elim bir trafik kazasý sonucu yitirip, 14 Þubat 1986 Salý günü topraða verdiðimiz çok deðerli ve bulunmaz insan merhum Hacý Ahmet ÇATLADIOÐLU’ndan bahsediyorum.

       1329 Bolu doðumlu Ahmet Çatladýoðlu, Çakmaklar köyü eþrafýndandýr. Engin hayat tecrübesi, olaðan üstü zekasý ve çalýþkanlýðý ile Ýlimizdeki bir çok sosyal amaçlý kuruluþlarda üst düzeyde görev yapmýþtýr.  Çalýþmalarý Bolu Hayýr Ýþleri Yapma Vakfý ile Bolu Ticaret ve Sanayi Odasý’nda yoðunlaþarak doruk noktasýna ulaþmýþtýr.

       Büyük Cami Mahallesindeki iþ haný, Gerede Caddesindeki Müftülük binasý ve Aslahaddin Camisi ile Sümer Mahallesinde tamamlanmasý nasip olmayan cami ve okul kompleksi vakýf adýna;

       Þehrimizin en güzel yerindeki Bolu Ticaret ve Sanayi Odasý binasý ile Karaçayýr mahallesinde büyük mücadeleler sonucu baþlayýp ancak iki katýnýn tamamlanmasý nasip olan yeni bir bina da Ticaret ve Sanayi Odasý adýna þehrimize kazandýrdýðý büyük eserlerindendir.

       Ýnþaatlarda iþçinin baþýnda sabahtan akþama kadar saðlýðýný yitirme pahasýna bekleyip danýþmanlýk yaparak yol gösteren, maddi manevi  zorluklara raðmen yýlmadan ve zevkle yürüttüðü bu iþler için ‘’Ben kendi dilimin cezasýný çekiyorum, ama çok mutluyum’’ demesi hizmet verme tutkusunu dile getirmek-teydi.

       Yakýn zamanda , ilerlemiþ yaþýna raðmen inþaatta kürekle çalýþtýðýný, her inþaata giriþinde çamur ve toza gargolan üstüne baþýna aldýrmadýðýný ve bunlarý hiçbir maddi çýkar  ve istismar düþünmeden yürüttüðünü gördüm ve son bir kaç yýl içinde birlikte yaþadým. Bu konularla ilgili çalýþma arkadaþlarýnýn tümü de buna tanýk olmuþtur.

       Merhumla teþriki mesaisi olanlar dürüstlüðünü, çalýþkanlýðýný ve iyi niyetini çok iyi bilir. Onlara bunu anlatmaya gerek yok. Tanýmayanlara da bu birkaç satýrla tanýtma imkanýný bulamýyorum.

 

       Ýnsan seli ve göz yaþlarý içinde topraða veriliþinle noktaladýðýn bu fani dünyada býraktýðýn eserlerle seni daima anacaðýz. Ruhun þad, mekanýn cennet olsun HACI AMCA. (Ekrem Kesmen Sesimiz Gazetesi 17 OCAK 1986)



Hacý Ahmet Çatladýoðlu      

       Son elli yýlda Boluda yetiþen en büyük halk adamýný yitirdik.Bolu Hayýr Ýþleri Vakfý Baþkaný, Ticaret  ve  Sanayi Odasý eski Baþkaný, Hacý Ahmet Çatladýoðlu, yada yaygýn tabiri ile ‘’HACI AMCA’’ Umre ziyaretine giderken Irak’ta geçirdiði bir trafik kazasý sonucu aramýzdan ayrýldý.

       Kendisi hakkýnda kullandýðýmýz son elli yýlýn en büyük halk adamý tabiri hiçte abartma deðildir. Gerçekten de Hacý Ahmet Çatladýoðlu, kýsýtlý tahsil hayatýna ve köyden gelmesine raðmen, parlak zekasý ile bütün çemberleri kýrma baþarýsýný göstermiþ, bu þehrin en ileri gelen simalarýndan biri olmuþtur.

       ‘’Hacý Amca’’ ile klasik demokrasi mücadelesinin en yoðun olduðu 1957-60 yýllarýnda tanýþtýðýmý hatýrlarým. O, zamanýn muhalefet partisinde Ýl yönetim kurulu üyesi, ben gençlik kollarý baþkaný idim. Tanýþmamýz kýsa sürede sevgiye dönüþtü. O tarihten bu tarihe hiç eksilmeden dost kaldýk. Birbirimizi her zaman sevdik, saydýk.

       1960’lý yýllardan sonra ‘’Hacý Amca’da gözle görülür bir deðiþiklik baþladý. Ticari faaliyet-lerini yetiþmiþ olan oðlu Mustafa Çatladýoðlu’na  ve çok sevdiði torunlarýna býrakarak alabildi-ðine hayýr dernekçiliðine girdi. Etrafýna topladýðý kendisine inanan ve güvenen þimdi rahmetli olmuþ Fehmi Maçka, Hacý Hasan Durukan, Ýsmail Kesen ve halen sað olan Hasan Bülbül, Rifat Dereli, Mehmet Özkan gibi arkadaþlarýnýn yanýna kattýðý Kamil Yelki, Mehmet Kain ve Ýbrahim Kaygusuz gibi gençlerle yola çýkarak Boluya paþpeþe eserler vermeye baþladý .Ýnþaatçýlýktaki olaðan üstü becerisiyle Boluya Aslahattin Camii, Hayýr Ýþleri Ýþhaný, Müftülük sitesi, Ticaret ve Sanayi Odasý Binasýný kazandýrdý. Bunlar yetmiyormuþ gibi son zamanlarda Sümer Mahallesinde büyük bir dini sitenin yapýmýna ve Tabaklar Camii minare inþaatýna baþlamýþtý. Hiç kuþku yok ki ömrü sürseydi, bu iki büyük eserinde üstesinden gelecek, bunlarý da tamamlayacaktý.

       Hacý Amca’nýn en belirgin özelliklerinden biri de mensubu olduðu ve baþkanlýðýný yaptýðý hayýr derneklerinin bütün iþlerini en küçük teferruata kadar kendisinin yapmasýydý. Çok enteresandýr baþkanlýðýný yaptýðý Vakýf ve derneklerin üyesi ve hukuk müþaviri olduðum halde, bana zahmet olmasýn diye bütün hukuki müracaatlarý kendisi hazýrlar, yazar, çizer sonunda bana imzaya getirirdi. Umre seyahatine baþlamadan  son hafta aþaðý yukarý hergün yazýhaneme geldi. Hayýrsever bir hemþehrimiz, Karaçayýr mahallesindeki evini Hayýr Ýþleri Yapma Vakfý’na baðýþlama kararý almýþtý. Tapudaki bir pürüz dolayýsýyla dava açýlmasý icap etti. Davayý açtýk. Vedalaþýrken þunlarý söylediðini anýmsýyorum. (-Ben Umreden dönünceye kadar sen davayý halledersin. Dönüþte inþallah tapuyu alýrýz.)

       Ömrünü Hayýr Ýþlerine tapu almakla geçiren ‘’Hacý Amca’’ hiç þüphe yokki Cennetin de tapusunu aldý. Cenazesindeki görülmemiþ görkemli cemaat ise Cennet tapusunun þahitleri oldu. (Av.Yener BANDAKÇIOÐLU- Sesimiz Gazetesi 20 OCAK 1986





Kurduðu ve baþkanlýklarýný yaptýðý derneklerin tüm menkul ve gayrimenkullerini BOLU HAYIR ÝÞLERÝ YAPMA VAKFI adý altýnda birleþtirerek, kurduðu Vakfýn da baþkanlýðýný yaparken, 6 Ocak 1986 yýlýnda  Ümre ziyareti sýrasýnda IRAK/Samara' da  geçirdiði trafik kazasý sonucunda yitirdiðimiz ve 14 Ocak 1986 tarihinde defnettiðimiz  HACI AHMET ÇATLADIOОLU'nu,

 

 

       Vakfýn kuruluþundan itibaren Ahmet Çatladýoðlu'nun en büyük yardýmcýsý olan ve Baþkanlýk yaptýðý sürede Vakfa büyük hizmetleri geçerken 2001 yýlýnda yitirdiðimiz Hasan BÜLBÜL'ü,

 

 

       Vakfýn kuruluþundan bugüne kadar geçen süre içinde; Vakfýmýza hizmet verenlerden ebediyete intikal edenleri rahmet ve minnetle anýyoruz.